Brainstorming

 

Mål

 

Målet är att ge kunskaper om när det är lämpligt att använda Brainstorming och hur verktyget används och vad det leder till för resultat.

 

 

Brainstorming

 

Brainstorming utförs normalt i grupp och är oftast det första steget i en problemlösningsprocess. Metoden är enkel och ger en möjlighet att snabbt skapa kunskap och finna möjliga lösningar på problem.

Idén är att låta ett antal personer, som är berörda ev ett speciellt problem samlas i en grupp, inspirera varandra och inventera alla möjliga förslag till lösningar. Det är viktigt att alla uppmuntras att tänka fritt och inledningsvis inte göra några värderingar eller ha synpunkter på varandras förslag.

 

 

Arbetsgång

 

Arbetet kan delas in i ett antal steg:

  1. Alla deltagarna förbereder sig före mötet i gruppen genom att samla fakta och tänka igenom vad de vet om det aktuella problemet. Se till så att problemet eller frågeställningen är väl definierad.
  2. Inled mötet med "uppvärmning". Detta gör man bäst genom att starta med en rolig fråga, vilken som helst, för att få igång tankeverksamheten och skapa en trevlig   atmosfär. När alla känner sig avslappnade och trivs i gruppen är förutsättningarna skapade för ett kreativt arbete.
  3. Nu kommer den viktigaste delen i arbetet nämligen insamlande av alla idéer. Samla idéerna på blädderblock eller lösblad. Alla deltar, kreativitet uppmuntras. Det är absolut   förbjudet att kritisera eller värdera idéer under denna fas. "Vilda" idéer kan ofta starta tänkande i nya produktiva banor. Det är viktigt med massor av idéer. Uppmuntra till att bygga på varandras idéer. Det är inget fel om det blir tyst ibland. Avbryt när idéerna tagit slut. Ett alternativ är att från början tidsbegränsa.
  4. Bearbeta idéerna. Samla förslagen i naturliga grupper. Värdera kritiskt med målet att nå fram till några få användbara lösningar.
  5. Genomför lösningarna och utvärdera.      

 

 

 

 

 

Länkar

 

Fler tips kring brainstorming

 

 

 

 

 

LSN 1999

 

Back